Nye krav til webtilgængelighed

Fra den 28. juni 2025 er det lovpligtigt for både offentlige og private virksomheder at sikre, at deres digitale tjenester, der er rettet mod private forbrugere, overholder krav til webtilgængelighed. Loven bygger på EU's European Accessibility Act og vil især ramme e-handel, finans og transportsektoren.

d. 7. marts 2023

Morten Fischer
Senior Lead UI Specialist

Braille computer keyboard

Webtilgængelighed - lighed og empati for alle brugere

Hvis din virksomhed - offentlig eller privat - tilbyder en digital tjeneste, hvor forbrugere kan indgå en aftale eller købe et produkt, så skal din hjemmeside fra den 28. juni 2025 som minimum skal leve op til WCAG 2.1 AA standarden. 

Det gælder hele tjenesten uanset branche og platform - også selvom tjenesten blev lanceret før skæringsdatoen.

Det omfatter blandt andet:

 

Med en gennemtænkt og velimplementeret webtilgængelighed udvider virksomheder og organisationer betragteligt den kreds af brugere, der kan anvende websitet. Webtilgængelighed bliver understøttet af nem og intuitiv navigation samt hjælpeværktøjer, som eksempelvis skærmoplæsere. Det handler om at inkludere alle brugergrupper på dit site.

Morten Fischer
Senior UI Specialist

Hvad betyder det for dig?

Hvis din digitale tjeneste er rettet mod private forbrugere, skal hele tjenesten være tilgængelig - ikke kun dele af den. Det inkluderer alt fra produktvisninger og informationssider til brugerlogin og betalingsflows.

Langt hen ad vejen er det et spørgsmål om forståelse og empati for en bredere kreds af brugere, hvis fysiske eller psykiske udfordringer gør det svært for dem at anvende grafiske brugergrænseflader. Her bliver en velovervejet implementering af brugergrænsefladen ekstremt vigtig. Den gode hjemmeside er ikke kun et spørgsmål om at sætte strøm til et flot design - det handler om at tænke inklusion ind i designet.

Derfor er det vigtigt at starte sit arbejde i god tid - for at sikre, man som virksomhed overholder loven og dermed undgår potentielle sanktioner.

Hvem risikerer du at miste?

Du forestiller dig måske, at dine kunder sidder hjemme i ro og mag og klikker sig ubesværet gennem købsflowet. Men virkeligheden er ofte en anden - og langt fra alle har lige nemt ved at gennemføre et køb af en trøje eller booke en rejse. Her er nogle af dem, der kan falde fra - uden at du opdager det.

Animationer, videoer og lav kontrast virker måske "umoderne" - men for nogle brugere er det direkte udmattende eller overstimulerende.

"Jeg ville bare købe en trøje. Men jeg kunne ikke finde størrelsesguiden - og endte med at lukke siden."

En bruger med en armskade, let rysten eller en mobil med revnet skærm skal bruge præcise klik og med god respons. Det virker ikke, når knapperne er små og formularerne er ustabile.

"Jeg prøvede tre gange at vælge farve. Det reagerede ikke - og jeg mistede tålmodigheden."

Langvarig sygdom, medicin eller efterdønningerne af en dårlig besked fra lægen påvirker både overblik, reaktion og vilje til at kæmpe med din hjemmeside.

"Fejlmeddelelsen fortalte mig ikke, hvad jeg gjorde galt. Jeg opgav at få trøjen i kurven."

Der er ingen undskyldning - teknikken er klar

De tekniske forudsætninger for at bygge tilgængelige webløsninger er på plads. Browsere og frameworks understøtter i dag de nødvendige mekanismer: Skærmlæsere, tastaturnavigation, semantisk markup og ARIA-roller. Men teknologien er kun et fundament - ikke en garanti.

Det er her, det digitale håndværk kommer i spil. Selv den flotteste hjemmeside bliver ubrugelig, hvis det ikke skabes med blik for, hvordan mennesker med forskellige forudsætninger interagerer med indholdet - og om løsningen rent faktisk fungerer for så mange som muligt.

En svagtsynet bruger, der anvender skærmlæser kan kun bruge et website, hvis strukturen og indholdet er kodet med omtanke. Tastaturnavigation er kun en hjælp, hvis rækkefølgen er logisk og gennemarbejdet. 

Godt digitalt håndværk starter med erfaring

Selvom teknologien er til stede, kræver det faglighed at bruge den rigtigt. Hos Immeo arbejder vi med webtilgængelighed som en integreret del af vores håndværk - og ikke som et add-on.

Vi har blandt andet stået bag Kræftens Bekæmpelses nye website - som i øvrigt vandt bronze ved Danish Digital Awards 2025 i kategorien "Best in Digital Health".

Vores tilgang bygger på praktisk erfaring, certificeret viden og en grundlæggende forståelse for, hvordan digitalt design bliver tilgængeligt i virkeligheden.

Der er faktisk også en business case

Øget webtilgængelighed på for eksempel en commerce-løsning kan bidrage positivt til dens forretningsmæssige resultater på flere områder. Det vil for eksempel øge virksomhedens potentiale til at nå en bredere kundebase ved at skabe et mere tilgængeligt websted for personer med forskellige evner og behov, hvilket kan øge salget og indtjeningen. Hvis ikke dit website er tilgængeligt, browser disse brugergrupper videre til konkurrenten.

Globalt er der mere end 1 milliard mennesker med handicap, som du potentielt sender videre til dine konkurrenter, hvis ikke du inkluderer dem på dit site.

Derudover har det potentiale til at styrke en virksomhed eller organisations brand og omdømme, da det viser et forretningsmæssigt engagement i inklusivitet og tilgængelighed. Lighed for alle brugere.

Endelig vil en øget webtilgængelighed også sikre overholdelse af de kommende lovgivningsmæssige krav.

Hvordan kommer jeg i gang?

Nedenfor giver vi fem gode råd til at komme i gang med at arbejde med webtilgængelighed.

Start med at udføre en tilgængelighedsanalyse af dit website for at identificere områder, der skal forbedres. Du kan bruge automatiserede værktøjer og manuelle tests til at udføre en sådan analyse. På den måde har du et udgangspunkt for, hvordan dit site performer, og en liste over forbedringspunkter du kan tage udgangspunkt i.

Brug standarder som WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) som reference for hvordan du gør dit website mere tilgængeligt. Disse standarder har specifikke krav og retningslinjer, som kan hjælpe dig med at forbedre tilgængeligheden for alle brugere uanset deres evner eller behov.

Sørg for at alle, der arbejder på dit website, er opmærksomme på tilgængelighedsprincipper og standarder, og at de tænker på tilgængelighed, når de arbejder med dit website. Både udviklere og redaktører har en væsentlig rolle. Støt også dit team med de nødvendige værktøjer, der gør opgaven overskuelig.

Herunder er givet et par eksempler.

Relationer i indholdet
Pop-ups og overlays er gode informationsformidlere, men for en skærmlæser er det umuligt at vide, hvordan indholdet relaterer til det underliggende site. Det kræver specialiseret viden at vide hvornår og i hvilket omfang, der er brug for særlig udvikling.

Brug semantisk markup
HTML spiller en kæmpe rolle i webtilgængelighed og ved at bruge elementerne korrekt, i den rette sammenhæng og orden, vindes der allerede her langt ind på en stærk brugeroplevelse for f.eks. skærmlæseren.

Alt-tekster
Brug alternative tekster (alt-tekster) til billeder, video og andre ikke-tekstlige elementer. Det gør det muligt for blinde og svagtseende brugere at forstå og navigere indholdet på dit website.

Navigation via tastatur
Sørg for at dit website kan navigeres fuldstændigt med tastaturet, uden at brugeren behøver at bruge musen. Dette gør det lettere for personer med motoriske problemer at navigere på dit website.

Test dit website for tilgængelighed ved hjælp af automatiserede værktøjer og manuelle tests. Det kan hjælpe dig med at identificere og rette problemer med tilgængelighed på dit website. Sørg også for at teste dit website med forskellige brugere, der har forskellige typer af funktionsnedsættelser for at sikre, at dit website er tilgængeligt for alle.

Hvis du har brug for at komme i gang, så ræk ud til Morten Fischer, Senior UI Specialist i Immeo.

Om Morten Fischer

Morten er Senior Lead UI Specialist, og har været en del af Immeo siden 2019. Han står i spidsen for Immeos UI-team og agerer UI-spydspids på adskillige af vores projekter for bl.a. EWII, Nordlux og Kræftens Bekæmpelse

Han har 15+ år erfaring og har designet og kodet utallige løsninger i JavaScript, CSS og HTML, inkl. projekter til offentlige institutioner med krav om stram efterlevelse af WCAG-webtilgængelighedsstandarden. Derudover er Morten én af de meget få specialister i Danmark, der er certificeret Web Accessibility Specialist.

mfi@immeo.dk | +45 2615 4282 

Vil du vide mere?

kontakt
Ivan Beltoft Partner

+45 2222 0252

ibe@immeo.dk

Ivan-Beltoft-Partner-Immeo
breaker